Hoe succesvol ondernemen: nature vs. nurture + 6 gouden tips!

Hoe succesvol ondernemen: nature vs. nurture + 6 gouden tips!


Een paar tips om succesvol te ondernemen en ’t is in de sacoche? Was het maar zo makkelijk. 😉

Kijk, ik geloof oprecht dat wij allemaal op deze aarde komen om een bepaalde missie te vervullen. Daarom kregen we van het Universum elk specifieke talenten en competenties mee. Ook jij, uiteraard.

Eén van die talenten is ondernemen. Sommige mensen zijn er overduidelijk voor in de wieg gelegd, jawel. Maar… wil dat dan zeggen dat enkel zij een bloeiende zaak kunnen uitbouwen? Allerminst!

In dit artikel ontdek je of ook jij zo’n geboren ondernemer bent en wat je daarnaast nóg nodig hebt om succesvol te ondernemen. Tot slot krijg je 6 gouden tips en een pakje extra inspiratie in de vorm van boeken en podcasts.

Aan jou om ermee aan de slag te gaan! 💪

 

IN DIT ARTIKEL:

1 – Ben jij een geboren ondernemer? (nature)

2 – Succesvol ondernemen kan je leren (nurture)

3 – Wat is succesvol ondernemen precies?

4 – Zes gouden tips om succesvol te ondernemen

5 – Inspirerende boeken en podcasts

 

1 - Ben jij een geboren ondernemer? (nature)

Geboren ondernemers? Die bestaan wel degelijk. Zij kregen enkele eigenschappen mee van Moeder Natuur die de weg naar succesvol ondernemen net dat tikkeltje makkelijker maakt:

🌱 Drang naar autonomie

Geboren ondernemers zijn mensen die willen leven en werken op hun eigen manier. Ze volgen hun eigen visie en zijn ervan overtuigd dat dit ‘the way to go’ is. Komt iemand zich moeien met hun plannen, dan wringt dat.

🌱 Vat vol ideeën

Deze ondernemers zitten bomvol ideeën om hun missie nóg meer, beter en grootser in de wereld te zetten. In hun brein gaat het er soms chaotisch aan toe. Moeilijk om al die briljante ondernemersplannen gestructureerd te krijgen.

🌱 Oplossingsgericht

Rasechte ondernemers zijn bijzonder veerkrachtig en creatief in het vinden van oplossingen. “Komt wel goed!”, is hun universeel gedeeld motto. Of zoals Hannibal zei: “Ofwel vinden we de weg, ofwel maken we er één.”

Herkenbaar? 😉

Deze 3 karakteristieken zijn eigen aan geboren ondernemers. Het is hun ware natuur of nature. Maar… wil dat dan zeggen dat je automatisch succesvol onderneemt? Aha! Het antwoord is: neen. Want even belangrijk (of zelfs belangrijkER) is wat je dóet met je aangeboren skills.

 

2 - Succesvol ondernemen kan je leren (nurture)

Mijn talenten als business coach zijn ‘mensen inspireren’ en ‘mensen aanvoelen’. Dat deed ik instinctief van kleins af. Ik werd daarin positief gestimuleerd tot ik op een gegeven moment voelde: “Hé, ik wil hier m’n job van maken!”. Vanaf dan had ik een missie, namelijk:


“Ondernemers hun business leren neerzetten op een authentieke manier,
zodat ze commerciële impact maken én innerlijke rust ervaren.”


Akkoord, de weg naar succesvol ondernemen is stug, steil en hobbelig. Ook voor mij. Maar ik hield vol en kreeg steun en hulp van mensen die in mij geloofden.

Zonder die impulsen uit m’n omgeving was ik niet die succesvolle ondernemer geworden, daar ben ik absoluut van overtuigd. En dat is dus die nurture, de (op)voeding die je nature nodig heeft om volledig open te bloeien.

Samengevat? Succes is een mix van nature en nurture

Succesvol ondernemen is het gevolg van nature én nurture samen. Sommige skills draag je al in je, andere krijg je aangereikt uit je omgeving. En je hebt beide nodig om te slagen.

Vanuit die wetenschap vertrek ik ook in mijn individuele trajecten. Bij elke nieuwe klant die in de Sales Vip Seat belandt, neem ik eerst een psychologische test af. Dat zegt al veel over de talenten van die persoon.

Tijdens het business coaching traject vul ik aan met precies die kennis en knowhow, nodig om een succesvolle ondernemer te worden. Bijvoorbeeld: heb je moeite met deadlines? Dan leer ik jou zoveel mogelijk automatiseren. Anders, weten we nu al, hou je het nooit vol.

 

3 - Maar… wat is succesvol ondernemen precies?

Vroeger had ik je direct geantwoord dat succesvol ondernemen gelijkstaat aan je business krachtig neerzetten én enkele miljoenen op je rekening hebben. Vandaag geloof ik dat niet meer. Ook ik word wijzer met de jaren, jawel. 😉

Wat is succesvol ondernemen dan? Wel, dat is wanneer jij jouw identiteit kan neerzetten in datgene waar jij je goed bij voelt. Je mag – nee, je móet - je authentieke zelve blijven tijdens het ondernemen, zodat je finaal gelukkig bent.

En tja… wat is dan geluk? Da’s voor iedereen anders. Voor de ene is dat een groot zwembad in de tuin, voor de andere betekent dat 3 dagen werken per week.

Succesvol ondernemen gaat over dat subtiele evenwicht tussen wezenlijke impact maken met je talenten en je innerlijke rust vinden (onder andere ook financieel). Het gaat erom dat je over de hele lijn zorgeloos kan ondernemen en leven. Dan pas ben je succesvol bezig met je business.

Wat betekent succesvol ondernemen voor jou? Wanneer ben jij oppergelukkig?


 

4- Zes gouden tips om succesvol te ondernemen

Eens het “nature vs. nurture” verhaal helder is bij jou, ben je klaar voor een paar gouden tips om de focus te behouden op jouw unieke ondernemerspad. Zodat je veel sneller dat succes en geluk bereikt dat je voor ogen houdt.

 

TIP 1: Zie jezelf graag

De allereerste tip om succesvol te ondernemen is zelfliefde. Pas als je jezelf graag ziet, kan je liefde geven aan een ander, toch? Dat geldt niet alleen voor je privérelaties, maar ook voor je zakelijke relaties.

Hoe ga je anderen overtuigen om met je samen te werken als je jezelf niet naar waarde schat? Zodus: word eerst verliefd op je authentieke zelve, inclusief je mankementjes. Dan straal je die liefde ook uit naar de buitenwereld.

 

💡 EXTRA LEESTIP

Helemaal jezelf mogen zijn als ondernemer. Triggert jou dat in je diepste zijn? Dan heb je vast ook iets aan deze blog: Authentiek communiceren en ondernemen

 

TIP 2: Stem alle radartjes op elkaar af

Daarmee bedoel ik de radartjes van je business. Alle onderdelen moeten perfect in elkaar klikken om je onderneming te laten draaien, letterlijk.

Dit gaat over: jijzelf als ondernemer, je businessmodel, je social media marketing, je sales strategieën (online en offline), je sales mindset en je verkoopskills. En tot slot je opschalingsmodel, waardoor je financiële vrijheid creëert en tijd vrijmaakt om nóg meer te doen wat je wezenlijk gelukkig maakt.

 

TIP 3: Blijf doorzetten, no matter what

Maar... zet je schrap! Je wilskracht wordt zwaar op de proef gesteld als je onderneemt. Het loopt niet altijd van een leien dakje, nee. Corona heeft ons geleerd dat het zelfs serieus kan scheeflopen, voor de hele wereld!

Wat doe je in het allerergste geval? Blijf doorzetten. Leer omdenken. Hoeveel ondernemers hebben in de lente van 2020 hun hele business niet omgegooid om toch maar in de running te blijven? Da’s pas succesvol ondernemen.

 

TIP 4: Creëer volume en delegeer

Je kan de allerbeste zijn in je vak, maar een dag telt maar 24 uur. Naast het echte “werk”, heb je ook je administratie en boekhouding te doen. Je bent marketeer, verkoper, magazijnier en manager tegelijk. Hoeveel billable uren kan je zo presteren per week? Voel je dat plafond?

De truc is om groots te denken, uit die box te breken. Succesvol ondernemen lukt niet als je jezelf klein houdt. En nee, het is niet de bedoeling dat je weken klopt van 60 uur. Creëer volume en degeleer het werk dat eruit voortvloeit. Omring je met een fantastisch team.

 


“Repetition is the mother of skill”, zegt Tony Robbins. Ik zeg nog meer: “Repetition is the motherfucking skill.” Herhalen, bijleren en finetunen, alleen zo geraak je er.


 

TIP 5: Wees consistent in alles wat je doet

Ik vergelijk ondernemen wel eens met vermageren. Wil je succesvol gewicht verliezen? Dan lukt dat niet door 1 maand per jaar frietjes en chocolade te laten. Maar wel door élke dag gezonde keuzes te maken en regelmatig te sporten.

Zo ook als je succesvol wil ondernemen. Wees consistent in alles wat je doet: je marketing, je sales, werken ín en áán je business. Elke dag bouw je aan je ondernemersgeluk. Soms zet je grote stappen, soms iets kleinere… Zorg dat je élke dag ten minste 1 stap vooruit zet.

 

TIP 6: Onderneem pragmatisch

Pragmatisch ondernemen, wat betekent dat juist? Bij een pragmatische aanpak vertrek je van feiten en cijfers, van de realiteit. Je onderneemt op een bewuste, doordachte manier. Je handelt volgens een bepaalde logica en streeft ernaar zo efficiënt mogelijk realistische doelen te halen.

Wil dat dan zeggen dat je niet meer mag ondernemen vanuit je buikgevoel? Absoluut niet. Vertrouw gerust óók op je intuïtie. Doe niks wat niet goed aanvoelt. Maar alléén ondernemen op je gevoel? Nee, da’s niet the highway to success. Succesvol ondernemen is een en-en verhaal

 

💡 EXTRA LEESTIP

Over feiten en cijfers gesproken, wat zeker ook je succes bepaalt is de manier waarop jij je prijzen zet. Doe je dit ook pragmatisch of is het met de natte vinger? In deze blog help ik je op weg: Alles over prijszetting en prijsstrategie


5 - Inspirerende boeken en podcasts om succesvol te ondernemen

Als toemaatje geef ik je graag nog wat extra inspiratie mee. Zowel de boeken als de podcasts vind je terug op m’n website. Veel lees-, luister- & groeiplezier!

Elke succesvolle ondernemer leest deze boeken:

📕 Think & Grow Rich, Napoleon Hill

📗 Je kunt je leven helen, Louise L. Hay

📘 Flow en de kunst van het zakendoen, Jan Bommerez

 

Haal deze podcasts in huis om sneller te groeien:

🎧 Karina Urbina’s Podcast

Abonneer je gratis op m’n podcast als je mijn blogs vol business tips & sales tricks liever beluistert.

🎧 21 dagen Sales Impact

Heb je op dit moment last van een negatieve money mindset? Dan geraakt die overvloed nooit tot bij jou, want je laat het nog niet toe. En dan is het ‘21 dagen Sales Impact’ traject perfect voor jou.

Dit is een reeks van meditatie- & affirmatiesessies (audio) met als doel jouw brein positief te herprogrammeren. Elke dag gedurende 3 weken luister je naar een sessie van 20 minuutjes en maak je de bijhorende (schrijf)opdracht. Een kleine moeite met maximale impact. Superefficiënt, dus!

Dit traject werd specifiek ontwikkeld voor ondernemers en is gebaseerd op echte cases met bewezen resultaten. Mensen zoals jij, die ooit ook struggelden met een geldblokkade. Na 21 dagen waren zij verlost van hun juk en helemaal klaar om overvloed te ontvangen. Hoe zalig klinkt dat?

Ontdek meer over ‘21 dagen Sales Impact’

 

 

Smaakt deze sales blog naar meer?

 

 

Of kom een hele dag live proeven op het 360° Sales Seminar (live). Dit bruisende event is bedoeld om het vuur onder jouw business stevig aan te wakkeren. En dat voor géén geld. Echt.

Voor slechts 149 euro werk jij een hele dag áán je business, samen met mij en een pak andere enthousiastelingen. Kom bijleren over: businessmodellen, social media, sales strategie, sales mindset en zelfvertrouwen, opschalingstechnieken, sales flows en e-mailmarketing.

Nog niet aangemeld? Zeker doen!