Heb jij een laag zelfbeeld? Doe de test en leer jezelf helen

Heb jij een laag zelfbeeld? Doe de test en leer jezelf helen

 

Laag zelfbeeld, denk je? Doe de test hieronder en leer verderop in dit artikel wat, waarom en hoe je jezelf kan helen, stapje voor stapje.

Waarom? Omdat ik wil dat je jezelf bevrijdt van die verlammende gedachten. Breek uit jezelf en laat jouw licht vol zelfvertrouwen stralen over je business. Da’s wat ikzelf ook deed…

#yesyoucan 💪

 

IN DIT ARTIKEL:

  1.  Laag zelfbeeld? Doe hier de test
  2.  Wat is een laag zelfbeeld?
  3.  Welke symptomen bij een negatief zelfbeeld?
  4.  Wat is de oorzaak van een laag zelfbeeld?
  5.  Gevolgen van een laag zelfbeeld op lange (!) termijn
  6.  Hoe m’n eigen overtuiging me tegenhield…
  7.  Hoe je laag zelfbeeld verbeteren? Volg deze 3 stappen

 

1 - Laag zelfbeeld? Doe hier de test

Omdat het vaak moeilijk is onder woorden te brengen wat je precies denkt en voelt, staan hieronder 10 uitspraken voor je klaar.

Het zijn gedachten en gevoelens die kunnen wijzen op een laag zelfbeeld. Bij welke uitspraken denk je spontaan een JA? Hoe meer JA’S, hoe groter de kans dat je kampt met een negatief zelfbeeld.

  • Ik ben dikwijls ontevreden over mezelf.
  • Ik denk dikwijls dat ik nergens goed voor ben.
  • Ik denk dikwijls dat ik weinig echte kwaliteiten heb.
  • Ik denk dikwijls dat ik iets minder goed kan dan een ander.
  • Ik ben dikwijls niet trots op mezelf.
  • Ik voel me dikwijls nutteloos.
  • Ik voel me dikwijls minder waardevol dan een ander.
  • Ik heb dikwijls te weinig respect voor mezelf.
  • Ik vind mezelf dikwijls een mislukkeling.
  • Ik vind mezelf dikwijls lelijk.

Disclaimer: Deze test is niet wetenschappelijk gefundeerd en louter ter indicatie. Voel je dat je professionele hulp nodig hebt? Spreek je huisarts aan. Hij of zij kan je correct verder helpen.

Deze kleine test maakt al ietsje duidelijker op welke vlakken je struggelt met jezelf. Maar wat is dat nu precies, een laag zelfbeeld hebben?

 


Als jij denkt: “Ik kan niet verkopen, want ik ben niet mondig genoeg.” Wat gebeurt er dan bij 9 op de 10 verkoopgesprekken? Je verkoopt effectief niet. Gelukkig is het omgekeerde ook waar!


 

2 - Wat is een laag zelfbeeld?

Je zelfbeeld is het geheel van gedachten en overtuigingen die je hebt over je persoonlijke vaardigheden. Je hebt een bepaalde manier van denken aangenomen over wat je wel en niet kan.

Dat zelfbeeld kan gaan van overwegend positief tot overwegend negatief. Elk van ons bevindt zich ergens op die lijn en – zoals de test aantoonde – dat op verschillende vlakken.

Mensen met een laag zelfbeeld hebben bepaalde belemmerende overtuigingen. Dat zijn gedachten die er zo sterk ingebakken zitten, dat ze jouw gedrag beïnvloeden. Zo’n overtuiging wordt in vele gevallen zelfs realiteit.

Als jij denkt: “Ik kan niet verkopen, want ik ben niet mondig genoeg.” Wat gebeurt er dan bij 9 op de 10 verkoopgesprekken? Je verkoopt effectief niet, net omdat je daar zo van overtuigd bent. Gelukkig is het omgekeerde ook waar!

We noemen dat de “self-fulfilling prophecy” of “zelfvervullende voorspelling”:

  • Zo beschreef de Amerikaanse psycholoog Robert Rosenthal het Pygmalion-effect tijdens een experiment met studenten en hun leraren. Bij de studenten nam hij intelligentietesten af, vervalste de uitkomsten en gaf die aan de nietsvermoedende leraren. De studenten die zogezegd intelligenter waren dan de rest, scoorden opmerkelijk beter dat jaar. Dit omdat de leraren hen onbewust in die richting hadden gestuurd.

Straf onderzoek, hé? 😉

 

 

3 - Welke symptomen bij een negatief zelfbeeld?

Negatieve gedachten hebben dus een impact op je gedrag. Welke gedragingen zijn dat dan?

  • Geen of weinig risico’s durven nemen
  • Uitstelgedrag, al dan niet omdat je het perfect wil
  • Niet durven dromen, bang zijn om te falen
  • Niet durven geloven in jezelf, jezelf onderschatten
  • Heftig reageren op andermans visies, zeer kritisch zijn

Heb je vaak last van bovenstaande puntjes, dan kan dat voortvloeien uit een laag zelfbeeld.

Nog tekenen aan de wand: een knoop in je maag, er ligt iets op je lever, je hebt een zwaar hoofd… Die spreekwoorden bestaan met een reden. Wat je denkt en voelt, uit zich ergens in je lichaam. Oftewel: je lichaam reageert op je gedachten.

Het grote gevaar hierbij is dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Omdat je je slecht voelt, ga je je meer zorgen maken. Je lichaam reageert met nog meer piekeren. In het slechtste geval ontwikkel je ernstige ziektes. Daarom is het superbelangrijk die cirkel te doorbreken.

 

📖 Boekentip!

In “Je kunt je leven helen” van Louise Hay leer je dat negatieve gevoelens als wrok, kritiek, schuldgevoel en angst aan je lichaam kunnen vreten. Artrose, maag- en darmklachten, longproblemen, kanker… Laat het niet zover komen en leer jezelf tijdig helen.

Aanrader, dit boek! Ik heb er al zoveel uit geleerd. 🥰

 

4 –Wat is de oorzaak van een laag zelfbeeld?

Een laag zelfbeeld kan getriggerd worden door 4 factoren:

  • Je omgeving: je hebt altijd gehoord dat ondernemen hard is, dus: dan is het maar zo.
  • Een gebeurtenis: een klant was eens heel grof tegen jou, dus: verkopen is niets voor jou.
  • Bepaalde kennis: amper 12% van alle prospectie loont, dus: jij begint er niet aan.
  • Eerdere resultaten: je vorige lancering is mislukt, dus: jij kan dat gewoon niet.

Negatieve gedachten krijg je dus door alles wat je hoort, ziet en meemaakt in je leven. Nu, je brein is gemaakt om je te beschermen. Stel dat je vroeger gepest werd, dan is je brein nu extra waakzaam.

Maar soms heeft je brein het mis en vertelt het je dingen die niet per se waar zijn: “Ga jij dat wel kunnen? Want… <zie hierboven>”.

Je basisgedachten worden gevormd tijdens je eerste 6 levensjaren. Dan nestelen zich al bepaalde overtuigingen in je hoofd, bijvoorbeeld door wat anderen over jou zeggen.

  • Zo is er Lieselotte, een klant van mij, die een zeer beschermende mama had. Zij beweerde constant: “Ons Lieselotje? Da’s een héél verlegen kind…” En de volwassen Lieselotte? Die gelooft dat nu nog steeds. Waardoor ze moeite heeft met zichzelf te tonen als boegbeeld van haar business.

Maar om niet alles zomaar af te schuiven op de ouders... 😉

  • M’n eigen zoon werd zodanig geconditioneerd door het nieuws, dat hij op een bepaald moment echt geloofde dat Brussel een gevaarlijke stad was. Toen we hem nietsvermoedend meepakten naar de kerstmarkt in onze prachtige hoofdstad, liep hij geen seconde op zijn gemak. Hij was ervan overtuigd dat er elk moment een bom kon ontploffen.

 


Een laag zelfbeeld belemmert je om in actie te schieten, veranderingen door te voeren, te evolueren. Om in jezelf te geloven, dat je wél succesvol kan en mag zijn. Om door te zetten en de juiste acties te nemen.


 

5 - Gevolgen van een laag zelfbeeld op lange (!) termijn

Laten we het ook eens hebben over de gevolgen – of liever gevaren – van een laag zelfbeeld op lange termijn. Zowel voor jezelf als voor je business.

Het eerste gevaar is dat je overtuiging je identiteit wordt. Dat je finaal denkt: dit is gewoon wie ik ben. Ik bén verlegen, ik bén hard, ik bén introvert, ik bén een pleaser… Die gedachten zullen elke beslissing in je privéleven mee inkleuren. Klopt? Bedenk eens wat je had gedaan zonder die negatieve gedachten!

Evenzeer houden ze de groei van je bedrijf tegen. Een laag zelfbeeld belemmert je om in actie te schieten, veranderingen door te voeren, te evolueren. Om in jezelf te geloven, dat je wél succesvol kan en mag zijn. Om door te zetten en de juiste acties te nemen. Om authentiek te communiceren.

Al die elementen heb je juist nodig om een stevige business neer te zetten. En mocht je nu denken: Karina, jij hebt precies makkelijk praten… Wel, dan heb je ’t mis. Ook ik heb lang met een beperkende overtuiging gezeten.

 

6 - Hoe m’n eigen overtuiging me tegenhield…

Mijn ouders zijn politieke vluchtelingen, wist je dat? In de jaren ’70 ontvluchtten ze de politieke onrust in Chili, waar ze tot dan allebei hooggeplaatste functies hadden.

Hier in België werden ze opgevangen door een priester. M’n vader was ervan overtuigd dat de priester hem ooit “de rekening zou presenteren”. Dus zette hij elke cent opzij die hij hier verdiende. De priester vroeg uiteindelijk nooit om geld, maar m’n vader ontwikkelde wel een geldtrauma.

Ongewild gaf m’n vader zijn trauma door aan mij. Ik maakte al heel vroeg de associatie: “Als je veel geld hebt, ben je succesvol. Anders niet.” Als ondernemer is dat een zeer verlammende gedachte. Want je succes hangt niet per se af van de euro’s op je bankrekening. Je vrijheid, je gezondheid, je algemeen welzijn zijn minstens even belangrijke parameters.

Net door die belemmerende overtuiging heb ik al menig angstaanvallen doorworsteld in m’n ondernemerscarrière. Beetje bij beetje heb ik hieraan gewerkt. Vandaag ben ik al grotendeels “geheeld”, maar 100% uit m’n systeem is het nog niet. Zo zie je maar hoe diepgeworteld zoiets kan zitten.

Wat ik hier ook uit onthou, is dat je (als je niet oplet) zomaar je angsten kan overzetten op je kinderen. Belangrijk om te beseffen en nog meer om te vermijden!

 

7 - Hoe je laag zelfbeeld verbeteren? Volg deze 3 stappen

Je verdiepen in de wat en de waarom staat nog niet garant voor een positief zelfbeeld. Een laag zelfbeeld verbeteren gaat stapje per stapje

STAP 1: Herken en erken je belemmerende overtuiging

Vraag je eerst af: is wat ik denk effectief een probleem?

Als je merkt dat je graag doordramt over iets en je krijgt vaak tegenkanting, dan kan dat wijzen op een belemmerende gedachte. Jij bent zo sterk overtuigd van je gelijk, maar… is dat altijd en overal waar?

Er zijn zelfhulpboeken die je op een milde manier laten kennismaken met je demonen. Soms heb je wat extra hulp nodig: iemand die voor jou het patroon blootlegt.

Eenmaal je ze herkent, kan je jouw overtuiging ook érkennen. Je beseft dan dat je negatief zelfbeeld je groei belemmert en je wil er iets aan doen.

 

STAP 2: Analyseer en krijg inzicht vanwaar die gedachte komt

Durf te kijken naar vanwaar je negatief zelfbeeld precies komt. Is daar een logische verklaring voor?

Een mens wordt nooit geboren met de overtuiging:

  • Ik ben niet goed genoeg.
  • Ik ben niet waardevol.
  • Ik doe het niet goed.

De kunst is inzicht te krijgen in je brein: wie of wat heeft die gedachte in jouw hoofd gestopt? Is er ooit iets in je leven gebeurd? Heb je iets gezien, gehoord, ervaren? Een (onbewust) trauma?

Weet je nog: je brein gebruikt die gedachte als beschermingsmechanisme. Volgende stap is dat mechanisme leren uitschakelen.

 

STAP 3: Buig je gedachte om door meditatie en affirmatie

Het goede nieuws is dat je je laag zelfbeeld altijd weer kan ombuigen naar:

  • Ik ben genoeg.
  • Ik ben het waard.
  • Ik doe het goed.

Hoe? Door ten eerste te mediteren. Want als je mediteert, denk je niet meer. Je brein komt tot rust, waardoor je objectiever naar de dingen kan kijken. In deze meditatieve staat kan je je belemmerende overtuiging beetje bij beetje loslaten.

💡 Een helende meditatieoefening vind je in dit blogartikel: Meer zelfvertrouwen krijgen. En o ja, je bent altijd welkom tijdens een gratis Sales & Business Masterclass over komaf maken met je laag zelfbeeld.

Ten tweede dien je je brein te herprogrammeren. Dan stop je er nieuwe, positieve gedachten in. Dat doe je met affirmaties: sterke zinnen of uitspraken die je herhaalt, terwijl je brein in die ontvankelijke rustmodus is.

💡 Vraag hier jouw ‘111 sterk sales affirmaties’ gratis aan. Een cadeautje van mij voor jou! 😎

 

Klaar voor een spectaculaire business transformatie?

Dan is de live groepstraining Meer zelfvertrouwen voor meer sales impact iets voor jou. Hier leer je jouw blokkades opheffen en breek je eindelijk uit jezelf, vol charisma en zelfvertrouwen. Zodat je moeiteloos meer mensen aantrekt die ook nog eens jouw meest ideale klanten en partners blijken.

 

 

Smaakt deze sales blog naar meer?

 

 

Of kom een hele dag live proeven op het 360° Sales Seminar (live). Dit bruisende event is bedoeld om het vuur onder jouw business stevig aan te wakkeren. En dat voor géén geld. Echt.

Voor slechts 149 euro werk jij een hele dag áán je business, samen met mij en een pak andere enthousiastelingen. Kom bijleren over: businessmodellen, social media, sales strategie, sales mindset en zelfvertrouwen, opschalingstechnieken, sales flows en e-mailmarketing.

Nog niet aangemeld? Zeker doen!Â