Netwerken, hoe doe ik dat? 8 handige tips

 

 

 

Als ondernemer weet je dat netwerken belangrijk is voor jouw business, en ben je misschien al naar enkele netwerkevenementen gegaan.

Het idee achter netwerken is doodeenvoudig: je leert nieuwe mensen kennen en bouwt een band met hen op, zodat zij je later op een of andere manier misschien verder kunnen helpen met je business.

Simpel, toch?

Maar toch kunnen hier heel wat moeilijkheden mee gepaard gaan.

Het is niet altijd even makkelijk om op één of meerdere mensen af te stappen en hen aan te spreken. Je moet je eerst immers mengen in hun gesprek, dan jezelf voorstellen en proberen een connectie met hen te leggen, en dit alles op een vlotte en professionele manier.

Hiervoor heb je heel wat zelfvertrouwen nodig, en dan nog kan dit best wat stress veroorzaken.

Daarom hier 8 nuttige tips die van jouw volgende netwerkevenement een succes zullen maken:

  1. Bekijk op voorhand de lijst met deelnemers
    Probeer je, als dat mogelijk is, voor te bereiden door de lijst met deelnemers al eens door te lezen. Zo kun je nadenken over welke contacten voor jou het nuttigste zouden kunnen zijn en met welke mensen je het liefst zou praten. Op het evenement zelf kan je dan doelgerichter te werk gaan en deze mensen aanspreken.

  2. Wees zelfverzekerd
    Zelfverzekerdheid uitstralen is zeer belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Dus ook al voel je je misschien helemaal niet zo, toch is het belangrijk om wel deze schijn te geven. Fake it till you make it! Dus recht je rug, haal nog eens diep adem en blijf kalm. Kijk ook even in de spiegel, kijk grondig en kijk wat jouw uitstraling jou vertelt. Pas aan en wees bewust van jouw lichaamstaal. Je kan dit!

  3. Weet hoe je jezelf moet pitchen
    Een van de beste vragen die iemand jou zal stellen is ‘Wat doe jij?’ Dit is jouw moment: nu heb je de kans om te vertellen over de zaken waar jij écht iets van weet. Bereid je dus heel goed voor op deze vraag. Ze lijkt eenvoudig, maar voor veel ondernemers is dit een valkuil. Ze zijn niet in staat om kort en bondig hun business uit te leggen. Bereid je pitch voor in maximum 1 minuut. Niet langer, want anders luisteren ze niet meer.

  4. Laat je waarde zien
    Laat je gesprekspartners weten waarom jij een nuttige connectie kan zijn. Waar kan jij anderen mee helpen? Welke problemen los jij op voor jouw klanten? Hoe groot is jouw netwerk? De antwoorden op deze vragen zullen ervoor zorgen dat je gesprekspartners jou blijven onthouden, interesse gaan krijgen en exact weten wat jij voor hen kan betekenen.

  5. Iedereen is even belangrijk
    Je hebt misschien je lijstje van mensen die je graag zou spreken, maar het kan ook nuttig zijn eens met anderen te praten. Dus als je wordt aangesproken door iemand die op het eerste zicht niet zo interessant lijkt voor jouw netwerk, blijf je natuurlijk nog altijd beleefd en ga je toch het gesprek aan. Deze persoon heeft immers ook zijn of haar eigen netwerk, en dat kan wél interessant zijn. Bovendien, als je een gesprek met iemand afkapt om met iemand anders “belangrijker” te gaan praten, laat je een enorm slechte indruk na.

  6. Laat je niet uit het veld slaan door ongemakkelijke gesprekken
    Als je met veel verschillende mensen praat, is het bijna onvermijdelijk dat er eens een conversatie wat minder goed zal gaan. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: het overkomt ons allemaal wel eens. Dit gesprek verliep nu misschien niet zo vlot, maar een volgende zal sowieso beter gaan!

  7. Geef een vervolg aan het gesprek
    Op een netwerkevenement kan je het eerste contact met iemand leggen, maar ook hierna moet je deze connectie onderhouden. Connecteer met deze persoon op LinkedIn, voeg ze toe op Facebook en stuur hen een berichtje, etc. Zo zorg je ervoor dat de connecties de je gelegd hebt op het evenement, ook na afloop niet afsterven.
  1. Lachen!
    ‘A smile is the most beautiful thing you can wear.’ Niet alleen een quote om in je badkamer naast de spiegel te hangen, maar er zit ook echt een waarheid in. Mensen praten graag met iemand die vrolijk is. Door te lachen lijk je veel positiever en meer open, waardoor mensen graag met jou in gesprek zullen gaan.

Ook al denk je misschien dat netwerken helemaal niets voor jou is, met deze tips geraak je zeker al een heel eind verder! Denk er bij je volgende netwerkevenement dus vooral aan om je goed voor te bereiden en wees je tijdens het evenement bewust van je waarde en je uitstraling.

 

Smaakt deze sales blog naar meer?

 

 

Of kom een hele dag live proeven op het 360° Sales Seminar (live). Dit bruisende event is bedoeld om het vuur onder jouw business stevig aan te wakkeren. En dat voor géén geld. Echt.

Voor slechts 149 euro werk jij een hele dag áán je business, samen met mij en een pak andere enthousiastelingen. Kom bijleren over: businessmodellen, social media, sales strategie, sales mindset en zelfvertrouwen, opschalingstechnieken, sales flows en e-mailmarketing.

Nog niet aangemeld? Zeker doen!