Home   

Netwerken, hoe doe ik dat? 8 handige tips

 

 

 

Als ondernemer weet je dat netwerken belangrijk is voor jouw business, en ben je misschien al naar enkele netwerkevenementen gegaan.

Het idee achter netwerken is doodeenvoudig: je leert nieuwe mensen kennen en bouwt een band met hen op, zodat zij je later op een of andere manier misschien verder kunnen helpen met je business.

Simpel, toch?

Maar toch kunnen hier heel wat moeilijkheden mee gepaard gaan.

Het is niet altijd even makkelijk om op één of meerdere mensen af te stappen en hen aan te spreken. Je moet je eerst immers mengen in hun gesprek, dan jezelf voorstellen en proberen een connectie met hen te leggen, en dit alles op een vlotte en professionele manier.

Hiervoor heb je heel wat zelfvertrouwen nodig, en dan nog kan dit best wat stress veroorzaken.

Daarom hier 8 nuttige tips die van jouw volgende netwerkevenement een succes zullen maken:

 1. Bekijk op voorhand de lijst met deelnemers
  Probeer je, als dat mogelijk is, voor te bereiden door de lijst met deelnemers al eens door te lezen. Zo kun je nadenken over welke contacten voor jou het nuttigste zouden kunnen zijn en met welke mensen je het liefst zou praten. Op het evenement zelf kan je dan doelgerichter te werk gaan en deze mensen aanspreken.

 2. Wees zelfverzekerd
  Zelfverzekerdheid uitstralen is zeer belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Dus ook al voel je je misschien helemaal niet zo, toch is het belangrijk om wel deze schijn te geven. Fake it till you make it! Dus recht je rug, haal nog eens diep adem en blijf kalm. Kijk ook even in de spiegel, kijk grondig en kijk wat jouw uitstraling jou vertelt. Pas aan en wees bewust van jouw lichaamstaal. Je kan dit!

 3. Weet hoe je jezelf moet pitchen
  Een van de beste vragen die iemand jou zal stellen is ‘Wat doe jij?’ Dit is jouw moment: nu heb je de kans om te vertellen over de zaken waar jij écht iets van weet. Bereid je dus heel goed voor op deze vraag. Ze lijkt eenvoudig, maar voor veel ondernemers is dit een valkuil. Ze zijn niet in staat om kort en bondig hun business uit te leggen. Bereid je pitch voor in maximum 1 minuut. Niet langer, want anders luisteren ze niet meer.

 4. Laat je waarde zien
  Laat je gesprekspartners weten waarom jij een nuttige connectie kan zijn. Waar kan jij anderen mee helpen? Welke problemen los jij op voor jouw klanten? Hoe groot is jouw netwerk? De antwoorden op deze vragen zullen ervoor zorgen dat je gesprekspartners jou blijven onthouden, interesse gaan krijgen en exact weten wat jij voor hen kan betekenen.

 5. Iedereen is even belangrijk
  Je hebt misschien je lijstje van mensen die je graag zou spreken, maar het kan ook nuttig zijn eens met anderen te praten. Dus als je wordt aangesproken door iemand die op het eerste zicht niet zo interessant lijkt voor jouw netwerk, blijf je natuurlijk nog altijd beleefd en ga je toch het gesprek aan. Deze persoon heeft immers ook zijn of haar eigen netwerk, en dat kan wél interessant zijn. Bovendien, als je een gesprek met iemand afkapt om met iemand anders “belangrijker” te gaan praten, laat je een enorm slechte indruk na.

 6. Laat je niet uit het veld slaan door ongemakkelijke gesprekken
  Als je met veel verschillende mensen praat, is het bijna onvermijdelijk dat er eens een conversatie wat minder goed zal gaan. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: het overkomt ons allemaal wel eens. Dit gesprek verliep nu misschien niet zo vlot, maar een volgende zal sowieso beter gaan!

 7. Geef een vervolg aan het gesprek
  Op een netwerkevenement kan je het eerste contact met iemand leggen, maar ook hierna moet je deze connectie onderhouden. Connecteer met deze persoon op LinkedIn, voeg ze toe op Facebook en stuur hen een berichtje, etc. Zo zorg je ervoor dat de connecties de je gelegd hebt op het evenement, ook na afloop niet afsterven.
 1. Lachen!
  ‘A smile is the most beautiful thing you can wear.’ Niet alleen een quote om in je badkamer naast de spiegel te hangen, maar er zit ook echt een waarheid in. Mensen praten graag met iemand die vrolijk is. Door te lachen lijk je veel positiever en meer open, waardoor mensen graag met jou in gesprek zullen gaan.

Ook al denk je misschien dat netwerken helemaal niets voor jou is, met deze tips geraak je zeker al een heel eind verder! Denk er bij je volgende netwerkevenement dus vooral aan om je goed voor te bereiden en wees je tijdens het evenement bewust van je waarde en je uitstraling.

Ik hoop dat deze tips jou helpen. Heb je een specifieke vraag hierover of een ervaring die je wil delen?  Ik kijk er naar uit om ze te horen!


Vond je dit nuttig en interessant?

Wil je nog meer tips en tricks over sales & business?

Volg me op Facebook of LinkedIn

Bekijk mijn volgende events (webinars, events, workshops,…) Agenda

 

 

 

Wie is Karina Urbina?

Dé #1 autoriteit op het vlak van business & sales.

Karina’s ervaring in hr, business & sales heeft ervoor gezorgd dat ze, door middel van coaching en training, exact weet “hoe” je een bedrijf naar het volgende niveau moet brengen om te groeien. Ze heeft reeds 100-en klanten geholpen en blijft dit gepassioneerd doen met de nodige gedrevenheid, motivatie en enthousiasme. Ze geeft écht om haar klanten en hun succes! Ze helpt ondernemers zodat zij heer en meester worden van hun eigen succes en dat ze in alle vrijheid kunnen ondernemen zonder financiële zorgen.


 

Ready for some serious action?

Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten die ik organiseer.

Bruisende seminars, energieke webinars, leerrijke masterminds, special events en zoveel meer.

Speciaal voor jou! En voor al wie klaar is om zijn business te boosten.

See you there!

Naar de agenda

Ben je al aangemeld voor het 360° Sales Seminar?

 Het ‘360° Sales Seminar’ is een live seminar waar Karina Urbina, het podium betreedt om haar persoonlijke kennis en tips & tricks over ondernemen en sales met jou te delen. En vooral hoe je jouw sales & jouw business vanuit een 360°- perspectief moet benaderen om beter, sneller en efficiënter te verkopen, online en offline.

Momenteel vroegboekticket aan € 97

Geef me meer info

De Sales & Business Optimalisatiedag

Tijdens deze online workshop duiken we met een gelijkgestemde groep ondernemers een hele dag lang in de wondere wereld van verkopen en groeien met je business. Wat is sales precies en wat is jouw eigen salescontext? Aan de hand van mijn werkboek en jullie eigen cases, ontrafelen we het salesgesprek en de customer journey.

Standaardticket € 97

Geef me meer info

Blijf op de hoogte

Wil je tips & tricks om beter, sneller en efficiënter te verkopen?

SCHRIJF MIJ IN